Vuoden 2021 vihannes on kurpitsa
Vuoden 2021 vihannekseksi on nimetty monipuolinen kurpitsa. Kurpitsa sopii niin suolaiseen kuin makeaan ruoanlaittoon sekä säilöntään. Kurpitsat jaetaan kesä- ja talvikurpitsoihin. Talvikurpitsat kasvavat kovakuorisiksi, mutta kesäkurpitsoiden kuori on pehmeä.
Kurpitsat (Cucurbita) ovat kurkkukasveihin kuuluva suku. Kurkkukasveihin kuuluvia lajeja on noin 800 ja niihin kuuluvat myös keittiöstäkin tutut kurkut, melonit ja kurpitsat. Lajeille ominaisia ovat suuret näyttävät kukinnot, sekä köynnösmäiset kasvustot.
Kurpitsa on lähtöisin Pohjois-Amerikasta, jossa alkuperäisasukkaat käyttivät hedelmää jo kymmenisentuhatta vuotta sitten. Kurpitsaa on käytetty ruoanlaitossa, koristelussa ja kovakuorisuutensa vuoksi niitä on käytetty myös astioina. Eurooppaan ja Suomeen kurpitsat saapuivat 1500-luvulla, mutta ruoanlaittossa niitä alettiin käyttää laajemmin vasta 1800-luvulla.